Dietetyk
Mgr Dietetyki Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum na Wydziale Lekarskim w Krakowie
strona www: dietetyk-proporcja.pl
Mam sześcioletnie doświadczenie zawodowe w pracy z pacjentem, jak również trzyletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, spotkań informacyjnych oraz warsztatów dla dzieci ze zdrowego odżywiania w języku polskim i angielskim. W swojej pracy szanuję przede wszystkim czas pacjentów oraz ich indywidualne preferencje smakowe, ponieważ w życiu kieruje się zasadą: „Jeść należy z przyjemnością, a nie tylko się odżywiać.
Moją specjalizacją jest dietetyka w insulinooporności (IO), zaburzeniach hormonalnych, np. niedoczynność tarczycy, zespół policystyczych jajników, zaburzeniach miesiączkowania, pracuję również z osobami po operacjach bariatrycznych oraz z kobietami, które nie mogą zajść w ciążę. Jestem specjalistą SOIT przyjaznym insulinoopornym (School Of Insulinresistance Therapy). Pracuję również z pacjentami, którzy bez istniejących problemów zdrowotnych chcą rozpocząć zdrowo się odżywiać, nie tylko pod czas stosowanej diety, lecz na dłużej. W mojej praktyce współpracuję z lekarzem diabetologiem, endokrynologiem, kardiologiem, ginekologiem, psychologiem i trenerami personalnymi.
Ukończone szkoły:
- 2012 – 2014 Uniwersytet Jagielloński w Krakowie Wydział Lekarski
– Dietetyka, studia stacjonarne magisterskie
- 2009 – 2012 Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu Wydział Nauk o Zdrowiu
– Dietetyka, studia stacjonarne licencjackie;
- 2005 – 2008 I LO w Piotrkowie Trybunalskim, profil biologiczno- chemiczny.
Ukończone szkolenia
Ciągle rozwijam i uaktualniam swoje kompetencje, listę certyfikatów znajdziesz na mojej stronie
Na przestrzeni ostatnich lat poszerzyłam doświadczenie poprzez prowadzenie wykładów, zajęć warsztatowych oraz wielu prezentacji dotyczących prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży, osób dorosłych oraz osób w podeszłym wieku.
Jestem wykładowcą na Uniwersytecie Dzieci, byłam koordynatorem projektu szkoleń dla pacjentów z rozpoznaną cukrzycą t. II. Prowadziłam warsztaty z dietetyki dla emerytów. Prowadzę warsztaty z rozszerzania diety u dzieci. Prowadzę konsultacje dietetyczne wraz z możliwością ułożenia planu żywieniowego dla pacjentów anglojęzycznych, brałam udział w audycjach radiowych Radia WAWA dot. zdrowego żywienia, oraz wiele innych.
Jako dietetyk odbywałam praktyki w szpitalach, przychodniach i gabinetach dietetycznych.
Przebieg pierwszej wizyty
Pierwsza wizyta w moim gabinecie trwa około godziny, podczas której przeprowadzam wywiad medyczny, wywiad żywieniowy, określam preferencje smakowe oraz rodzaj i specyfikę pracy pacjenta. Ważną częścią wizyty jest pomiar składu i masy ciała przy pomocy analizatora TANITA/JAWON oraz pomiar obwodów ciała miarką, otrzymane wyniki analizuję z pacjentami bezpośrednio po badaniu i odnoszę je do obowiązujących norm i standardów. W czasie trwania wizyty określam dokładnie z pacjentem cel wizyty, kroki, jakie należy podjąć aby go osiągnąć oraz czas jaki należy na to poświęcić. W ramach wizyty wskazuję na ewentualne błędy żywieniowe pacjenta, opisuję sposób w jaki należy je wyeliminować lub czym zastąpić. Omawiam dietetyczne wykluczenia lub ograniczenia w związku z jednostką chorobową lub kondycją organizmu. Podkreślam również jak ważna jest regularna aktywność fizyczna dla zdrowia fizycznego i kondycji psychicznej organizmu. Pod koniec wizyty proponuję przygotowanie indywidualnego plany żywieniowego dostosowanego do potrzeb pacjenta lub zaleceń dietetycznych.
Monitory składu ciała TANITA, zapewniają szybką i dokładną analizę składu ciała z zastosowaniem innowacyjnej technologii bioimpedancji elektrycznej (BIA), która tworzona i rozwijana jest przez TANITA na przestrzeni ostatnich 25 lat. Umożliwia to otrzymanie prawdziwych wskaźników dla poziomu zdrowia oraz monitorowania i oceny efektywności wprowadzonego planu dietetycznego oraz treningów.
Podczas analizy składu i masy ciała wykorzystywana jest metoda bioelektrycznej impedancji BIA ( ang. Body Impedance Analysis), która dzięki różnicy w oporze elektrycznym pomiędzy tkanką tłuszczową a mięśniową bada ich zawartość w organizmie.
Co jest badane
- WEIGHT – zmierzona masa ciała
- FAT % – procent tkanki tłuszczowej w organizmie. Ograniczenie poziomu tłuszczu w organizmie wykazało, zmniejszenie ryzyka wystąpienia pewnych schorzeń, takich jak wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, cukrzycy i nowotwory.
- FAT MASS – masa tkanki tłuszczowej w organizmie w kilogramach.
- FFM – beztłuszczowa masa ciała wyrażona w kilogramach.
- MUSCLE MASS – masa tkanki mięśniowej w organizmie w kilogramach. Masa mięśniowa obejmuje mięśnie szkieletowe, mięśnie gładkie (takie jak mięśnie serca i przewodu pokarmowego) i wodę zawartą w tych mięśniach.
- TBW – masa wody w organizmie wyrażona w kilogramach. Poziom wody w organizmie może naturalnie zmieniać się przez cały dzień i całą noc.
- TBW % – procentowa zawartość wody w organizmie. Średnia procentowa zawartość wody dla zdrowego dorosłego wynosi: Kobieta: 45 do 60% Mężczyzna: 50 do 65%
- BONE MASS – masa tkanki kostnej w kilogramach.
- BMR – podstawowa przemiana materii. Jest to minimalny poziom energii jaki organizm potrzebuje podczas odpoczynku, aby skutecznie funkcjonowały wszystkie narządy.
- METABOLIC AGE – Wiek metaboliczny, wskazuje wiek charakterystyczny dla naszego tempa metabolizmu. Jeśli wiek metaboliczny jest wyższy niż rzeczywisty, należy zwiększyć podstawową przemianę materii, po przez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną.
- VISCERAL FAT RATING – zawartość trzewnej tkanki tłuszczowej. Trzewna tkanka tłuszczowa jest to tłuszcz, który jest zgromadzony wewnątrz jamy brzusznej, wokół najważniejszych organów w organizmie człowieka. Zdrowy poziom tłuszczu trzewnego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia pewnych chorób, takich jak choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, wystąpienie cukrzycy typu 2. Poziom 1-12 oznacza nieszkodliwą ilość tkanki tłuszczowej trzewnej.
- BMI – wskaźnik masy ciała.
- IDEAL BODY WEIGHT – masa ciała dla BMI=22.
- DEGREE OF OBESITY – stopień otyłości
Aby można było przeprowadzić dokładną analizę składu ciała:
- na 24 godziny przed wizytą należy zrezygnować z intensywnego wysiłku fizycznego,
- w dniu wizyty nie należy pić kawy i napojów energetyzujących, a na 2 godz. przed planowaną wizytą należy nie jeść oraz nie pić dużych ilości wody,
- w dniu wizyty zalecamy aby nie stosować mocno nawilżających kremów do rąk i do stóp,
- pomiar dokonywany jest na boso, wskazane jest więc ubranie umożliwiające odsłonięcie stóp.
PRZECIWWSKAZANIA DO PRZEPROWADZENIA ANALIZY SKŁADU CIAŁA
- Implanty metalowe; rozrusznik serca, defibrylator, stenty, duże implanty
- Wszczepione urządzenia, które emitują sygnał elektroniczny (sztuczne serce, sztuczne płuca)
- Cewnik z płynną czarownicą jest wypełniony cieczą lub inną elektroniczną maszyną o dobrej przewodności.
- Styk elektroniczny stymulatora, EKG, EMG, EEG.
- Urządzenie antykoncepcyjne – NALEŻY SKONSULTOWAĆ Z LEKARZEM PROWADZĄCYM CZY ANALIZA JEST MOŻLIWA
- Ciąża (po konsultacji z lekarzem)
- Choroby psychiczne w stymulowaniu elektronicznym czarownicą mogą powodować problemy, np. padaczka.
Cennik wizyty
- konsultacja dietetyka pierwszorazowa, pojedyncza: 130 zł, (60 min., rejestracja znanylekarz.pl)
- konsultacja dietetyka pierwszorazowa, w parze: 200 zł, (70 min., rejestracja znanylekarz.pl
- konsultacja dietetyka kontrolna pojedyncza: 100 zł (20 min., rejestracja telefoniczna lub w gabinecie)
- konsultacja dietetyka kontrolna, w parze 120 zł (30 min., rejestracja telefoniczna lub w gabinecie)
- plan żywieniowy 7-dniowy: 150 zł
- plan żywieniowy 14-dniowy: 250 zł
- plan żywieniowy 2-osobowy 7 dniowy- 250 zł
- plan żywieniowy 2 osobowy 14 dniowy- 400 zł